Blog
Kupi Kivilaks
Kupi online

Izazovi trećeg tromjesečja trudnoće

Izazovi trećeg tromjesečja trudnoće

Trudnoća je vrlo specifično stanje u kojem se nalaze žene. U manjoj ili većoj mjeri praćena je određenim nelagodama.Traži od nas koncentraciju i odgovornost prema sebi, ali i prema bebi koju očekujemo. Nelagode u trećem tromjesečju javljaju se kada smo već pomalo iscrpljeni i kada imamo dosta raznih ograničenja. Kako ih barem ublažiti?

Kako se bliži kraj trudnoće, pojavljuju se novi problemi i izazovi ili se oni koji su već bili prisutni intenziviraju. U većini slučajeva uzrok je debljanje i povećavanje volumena maternice, ali i manje mjesta za naš probavni sustav.  U trećem tromjesečju mogu se pojaviti i nove neugodnosti koje niste imali do sada poput jake žgaravice, bolova u leđima, oticanja nogu, nemirnih i bolnih nogu, hrkanja i većih probavnih problema.

Žgaravica ili kiselina u želucu

Žgaravica se pojavljuje se u bilo koje doba trudnoće, ali je češća i intenzivnija žgaravica pred kraj trudnoće zbog pritiska maternice na želudac. Širenjem maternice ostaje manje mjesta za sve organe koji sudjeluju u probavi hrane.

Kako beba raste ima manje mjesta u trbuhu te dolazi do pritiskanja želuca, crijeva i mjehura - Kivilaks

Kako beba raste ima manje mjesta u trbuhu te dolazi do pritiskanja želuca, crijeva i mjehura - Kivilaks

Osim pritiska maternice na želudac, za pojavu refluksa u trudnoći je odgovoran oslabljeni želučani prsten koji se nalazi na početku želuca, na kraju jednjaka. Opuštanje tog prstena uzrokovano je djelovanjem hormona relaksina koji se otpušta u trudnoći i koji je zadužen za opuštanje mišića i hrskavice zdjelice uoči poroda.

 

Ova dva razloga omogućuju želučanim kiselinama i neprobavljenoj hrani izlazak iz želuca i povratak u jednjak izazivajući osjećaj pečenja, gorčine i boli.
Jaka žgaravica je jedna od najčešćih probavnih tegoba u trudnoći - Kivilaks

Jaka žgaravica je jedna od najčešćih probavnih tegoba u trudnoći - Kivilaks

Kako bi izbjegli vrlo neugodne epizode krajem trudnoće, trebate pratiti sljedeće savjete:

 • Uvedite više malih obroka tijekom dana koje trebate jesti polako.
 • Dobro sažvačite hranu.
 • Izbjegavajte agrume, jogurte, prženu hranu, kavu i alkohol.
 • Smanjite unos lisnatog povrća.
 • Odgodite odlazak u krevet barem jedan sat nakon jela. Spavajte u blago povišenom položaju.
 • Umjesto vlakana i enzima iz biljnih izvora, posegnite za pripravcima koje možete pronaći u ljekarnama za reguliranje probave u trudnoći. Smanjen unos vlakana kroz hranu krajem trudnoće može dovesti do zatvora, a on vam je najmanje tada potreban.
Kivilaks sadrži izbalansiranu količinu vlakna i enzima te ne izaziva navikavanje

Kivilaks sadrži izbalansiranu količinu vlakna i enzima te ne izaziva navikavanje

Oticanje i težina u nogama

Trudnoća sa sobom nosi i povećavanje volumena krvi, ali i ostalih tekućina u organizmu. To uzrokuje i nakupljanje viška tekućina u tkivima što se može reflektirati oticanjem nogu u trudnoći kao i osjećajem težine u stopalima i nogama.

Oticanje i bolovi u nogama te nakupljanje vode u trudnoći problemi su s kojima se susreće preko 80 % trudnica - Kivilaks

Oticanje i bolovi u nogama te nakupljanje vode u trudnoći problemi su s kojima se susreće preko 80 % trudnica - Kivilaks

Savjeti kako ublažiti oticanje nogu u trudnoći:

 • Stajanje ili sjedenje dugi niz sati nije preporuka trudnicama.
 • Izbjegavajte bilo kakve dugotrajne položaje, krećite se.
 • Kada sjedite podignite noge kako bi olakšali venski povratak krvi iz perifernih dijelova donjih ekstremiteta.
 • Izbjegavajte dokoljenke i čarape s jakim elastinom.
 • Izbjegavajte tvrde i neudobne cipele.
 • Noge povremeno možete tuširati hladnom vodom.
 • Savjetujemo konzumaciju voća s velikim udjelom vode kao lubenice, breskve ili ostalo voće.
 • Pijte dosta tekućine kako bi izbjegli dehidraciju.

Bolovi u leđima

Od drugog tjedna trudnoće, tijelo izlučuje hormon relaksin koji osigurava širenje zdjelice kako bi se porod mogao izvršiti. Osim što opušta ligamente zdjelice, opušta i sve ostale ligamente i mišiće.

 

Leđa su dio organizma koji najviše pati u trudnoći. Rast maternice, uterusa i grudi, povećani volumen svih tjelesnih tekućina uz povećanje tjelesne težine čine glavne razloge neravnoteži držanja tijela uspravnim. Bolovi u leđima najveći su u trećem tromjesečju trudnoće i uglavnom je zahvaćen gornji dio leđa.

Svaka druga trudnica pati od bolova u leđima - Kivilaks

Svaka druga trudnica pati od bolova u leđima - Kivilaks

Slijedite ove jednostavne upute i spriječite bol u leđima:

 • Vodite brigu o svom držanju (na primjer, kada se idete saginjati, sagnite se u koljenima a ne u struku).
 • Za tjelovježbu i šetnju koristite udobnu obuću.
 • Izbjegavajte visoke potpetice.
 • Na donji dio leđa možete staviti ugrijani oblog jer lokalna toplina godi.

Hrkanje

Većina trudnica počinje hrkati u trećem tromjesečju iako nikada nisu ranije hrkale. Ako ste prije hrkali onda će se to intenzivirati krajem trudnoće.

 

Trudnoću prati nakupljanje masnih naslaga. Kod nekih osoba te naslage mogu se nakupljati oko vrata i grla. Kod njih dolazi do blagog sužavanja dišnih putova i hrkanja u trudnoći. Uzrok može biti i blaga upale gornjeg dišnog sustava.

 

 • Za ublažavanje hrkanja u trudnoći predlažemo smanjivanje unosa kofeina i kontrolirani unos hrane u organizam.
 • Spavajte u blago povišenom položaju ili na boku i tako izbjegnite hrkanje.

Probavne smetnje

Smanjeni prostor za probavne organe rezultira pojavom probavnih problema i to sve intenzivnijih kako trudnoća odmiče. Želudac je uznemiren, crijeva usporeno i otežano rade, a osjećaj nadutosti je sve prisutniji.

 

Glavninu prehrambenih preporuka dali smo u temi o žgaravici, ali napominjemo da nam je glavni zadatak potaknuti lošu probavu u trudnoći. To radimo na način tako da omekšamo stolicu hranom ili dostupnim pripravcima za urednu probavu.

Za postizanje optimalne hidratacije u trudnoći trebate povećati unos tekućine - Kivilaks

Za postizanje optimalne hidratacije u trudnoći trebate povećati unos tekućine - Kivilaks

Savjeti za poboljšavanje loše  probave u trudnoći:

 • Izbjegavajte velike obroke, jedite polako i dobro sažvačite hranu.
 • Uzimajte više malih obroka dnevno.
 • Pojačano se hidratizirajte, najbolje vodom.
 • Zadnji obrok neka bude barem sat vremena prije spavanja.

Sindrom nemirnih nogu

Kraj trudnoće donosi nam još jednu nelagodu, a radi se o osjećaju nemirnih nogu. Često se javlja i povezan je s dodatnim opterećenjem težinom donjeg dijela tijela.

 

Odlaskom na spavanje i polaganijim opuštanjem započinje nelagoda u nogama radi koje mijenjamo položaj. Pojavljuju se trnci, stezanje, peckanje i bol u obje noge. Osjećaj hladnoće je često prisutan. Ovi simptomi nas ometaju u odmoru i budimo se često umorni.

Sindrom nemirnih nogu je čest u trudnoći - Kivilaks

Sindrom nemirnih nogu je čest u trudnoći - Kivilaks

Kako bi ublažili nemirne noge u trudnoći potrebno je:

 • Raditi umjerene vježbe istezanja pred kraj dana.
 • Obavezno izbjegavanje kofeinskih napitaka.


Kod nekih trudnica otkrivena je veza između manjka vitamina s ovim neugodnim sindromom nemirnih nogu.

© Stella mediterranea d.o.o. Sva prava pridržana.
Sitemap
Podaci o tvrtki
Zaštita privatnosti
herba-croatica.hr
Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Možete odabrati korištenje svih kolačića (Prihvati sve) ili odabrati koje želite u postavkama. Više o kolačićima i Politici privatnosti možete pročitati ovdje PostavkePrihvati sve
Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Možete odabrati korištenje svih kolačića (Prihvati sve) ili odabrati koje želite u postavkama. Više o kolačićima i Politici privatnosti možete pročitati
ovdje
Ovi kolačići neophodni su kako bi stranica ispravno funkcionirala i ne mogu biti isključeni. Takvi podaci nužni su za ispravno funkcioniranje stranice i skupljaju se u vašem internetskom pregledniku te za njih nije potrebna privola. U slučaju da ih blokirate u pregledniku koji koristite, neki dijelovi stranice neće ispravno raditi.
Pomoću analitičkih kolačića brojimo posjete i aktivnosti na stranici te nam ta vrsta kolačića omogućava mjerenje i slijedom toga poboljšavanje rada naše web stranice. Pomažu nam da dobivamo informacije na koji način korisnici koriste našu stranicu što nam pomaže da je optimiziramo s ciljem da korisnici lakše dolaze do potrebnih sadržaja.
Prihvati sve