Blog
Kupi Kivilaks
Kupi online

Zatvor stolice - Opstipacija - Konstipacija

Zatvor stolice - Opstipacija - Konstipacija - Kivilaks

Često ste čuli za pojam opstipacija, konstipacija i zatvor stolice. Saznajte u čemu se razlikuju, što ih uzrokuje, kako odagnati te probavne tegobe i dovesti svoja crijeva u normalan način rada.

Što su opstipacija, zatvor stolice i konstipacija?

Zatvor stolice se poistovjećuje s pojmom opstipacija i predstavlja izostanak spontanog pražnjenja crijeva tj. nedostatak urednog pražnjenja crijeva. Konstipacija je otežano pražnjenje tvrde ili voluminozne stolice praćeno bolnim naprezanjem uz osjećaj nepotpunog pražnjenja crijeva.

 

Naš probavni sustav daje nam signal da nešto nije u redu sa zdravljem crijeva ako otežanu defekaciju imamo manje od 3 puta tjedno, u periodu dužem od 12 tjedana.

Koliki je normalan broj stolica kod odrasle osobe?

Naravno da ne možemo uvijek imati isti broj stolica i da se učestalost pražnjenja crijeva i volumen stolice razlikuje od osobe do osobe. Nekakav prosjek normalnog ritma pražnjenja crijeva kod zdrave osobe je od 3 stolice dnevno pa čak do 3 stolice tjedno. Sve „izvan“ tog prosjeka je razlog da počnemo voditi brigu o našoj probavi.

Normalan broj stolica je od 3 stolice dnevno pa do 3 stolice tjedno - Kivilaks

Normalan broj stolica je od 3 stolice dnevno pa do 3 stolice tjedno - Kivilaks

Pod konstantnim smo stresom i uznemirenosti zbog nemogućnosti odlaska na toalet. Posljedice mogu biti i ozbiljnije zbog zadržavanja tj. gomilanja  otpadnih tvari u našim crijevima što može dovesti do raznih zdravstvenih promjena u našem organizmu.

Činjenica je da se čak 60 % imunoloških stanica nalazi u probavnom sustavu i da je dobra, učestala probava temelj snažnog imuniteta te jedna od ključnih uloga za cjelokupno zdravlje.

Koja je normalna boja i oblik stolice?

Jedan od načina samokontrole zdravlja naših crijeva je praćenje oblika i boje stolice. Iako možda zvuči neprimamljivo, naš savjet je da praćenje stolice nakon svake obavljene nužde postane navika. Čak možete voditi i dnevnik, ponajviše da vidite kako napredujete u „borbi“ protiv zatvora ili drugih probavnih tegoba.

Normalan oblik stolice - Kivilaks

Normalan oblik stolice - Kivilaks

Normalna boja stolice:

Svijetlo smeđa ili tamno smeđa stolica

Normalna boja stolice koja proizlazi od hrane koju smo jeli i od žuči (bilirubina) koja pomaže probavi masti.

 

Crvena stolica

Može nastati ako jedemo previše hrane crvene boje (cikla, brusnica,...), a također može biti znak hemoroida ili krvarenja u debelom crijevu.

 

Zelena stolica

Može biti posljedica prebrzo probavljene hrane ili pretjeranog unosa zelenog lisnatog povrća.

 

Žuta stolica

Dobra kod dojenčadi, ali kod odraslih ukazuje na preveliku količinu masti tj. da nam je poremećen rad žući i dolazi do nepravilnog izlučivanja.

 

Crna stolica

Mogu je prouzrokovati dodaci prehrani poput željeza i aktivnog ugljena, a može biti i posljedica konzumiranja sladića ili piva Guinness. Također može biti posljedica krvarenja u probavnom traktu te se u tom slučaju obratite liječniku.

Što uzrokuje zatvor stolice?

Uzroci zatvora stolice mogu se podijeliti u dvije kategorije, a to su organski i funkcionalni.

 

Na organske tj. fizičke uzroke zatvora ne možemo utjecati jer je on posljedica promjena u našem tijelu poput  promjena u crijevima, analnih pukotina tj. analnih fisura, promjena u zdjelici,...

 

Na funkcionalne uzroke zatvora možemo utjecati jer smo sami za njih odgovorni. Zbog smanjenog vremena koje nam je na raspolaganju za kuhanje često se hranimo po pekarama ili kupujemo junk food. Doma nam se prehrana uglavnom bazira na čistim ugljikohidratima (npr. tjestenina) i bijelom kruhu. Sva navedena hrana je jako siromašna vlaknima, vitaminima, mineralima i drugim nutrijentima. Naša crijeva tako ne dobivaju potrebno gorivo za njihovo pokretanje što posljedično dovodi do usporavanja njihovog rada. Nedovoljan unos vode i sjedilački način života važni su faktori rizika za zatvor stolice.

Tanjur pravilne prehrane kod zatvora - Kivilaks

Tanjur pravilne prehrane kod zatvora - Kivilaks

Naša psihologija igra važnu ulogu kod pojave zatvora jer često zbog promjene okoline, vremenskih zona ili zbog straha od boli odgađamo odlazak na toalet što dodatno dovodi do usporenja naših crijeva.

Zatvor stolice se također može pojaviti i u trudnoći i sve je „jači“ kako se bliži kraj trudnoće.

 

Uzimanje nekih lijekova (diuretici, antidepresivi, antacidi, lijekovi za povišen krvni tlak,...) za posljedicu mogu imati opstipaciju.

 

Razne bolesti probavnog sustava (bolesti jednjaka, želuca, gušterače, žuči, jetre i crijeva) kao prateći simptom mogu imati otežano, nepotpuno pražnjenje crijeva koje dovodi do zatvora.

Koji su simptomi i posljedice opstipacije?

Simptomi koji prate zatvor stolice mogu biti specifični i nespecifični te mogu varirati od sobe do osobe.

 

Najčešći simptomi su:

 • otežano pražnjenja crijeva,
 • bol u trbuhu,
 • nadutost,
 • žgaravica,
 • tvrda stolica,
 • bolno naprezanje,
 • slabljenje apetita,
 • osjećaj nepotpunog pražnjenja crijeva,
 • osjećaj punoće i
 • pritisak na anus.

Dugotrajni zatvor može imati i posljedice na naše zdravlje poput hemoroida, gubitka na težini, pada imuniteta, nervoze, glavobolje te osjećaja umora i iscrpljenosti.

 

Zatvor može biti akutan ili kroničan odnosno može se javiti naglo, ponavljati se periodično ili trajati kroz dulje vrijeme. Bez obzira na trajanje i intenzitet opstipacije, trebamo djelovati na vrijeme i olakšati našim crijevima normalan rad.

Kako riješiti zatvor stolice?

Donosimo sljedeće savjete s ciljem da spriječite pojavu zatvora ili promijenite životne navike da bi umanjili tegobe izazvane opstipacijom:

 

 • Ne odgađajte odlazak  na toalet i zadržavanje stolice te naviknite crijeva na redovito pražnjenje.

 

 • Uvedite svakodnevno u prehranu namirnice s visokim udjela vlakana i prebiotika (kivi, smokva, šljiva, integralni kruh,...) jer one pomažu stolici da bubri te postane voluminoznija i mekša.
 • Dovoljno se hidratizirajte jer voda potiče pokretljivost crijeva čime se ubrzava i pražnjenje crijeva. Dodatan savjet je čaša vode na prazan želudac. Normalna boja urina je blijedo žuta, tamna ukazuje na dehidraciju, a bezbojna na prevelik unos tekućine.
 • Svaki dan budite fizički aktivni jer sjedilački način života je jedan od uzroka zatvora. Ako smo mi pokretljiviji  tako su i naša crijeva pokretljivija te mogu i brže probavljati hranu.
 • Pokušajte smanjiti stresne situacije jer stres blokira našu probavu i onemogućuje normalan rad crijeva.
Budite fizički aktivni i pijte dnevno 8 čaša vode za pokretljivost svojih crijeva - Kivilaks

Budite fizički aktivni i pijte dnevno 8 čaša vode za pokretljivost svojih crijeva - Kivilaks

© Stella mediterranea d.o.o. Sva prava pridržana.
Sitemap
Podaci o tvrtki
Zaštita privatnosti
herba-croatica.hr
Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Možete odabrati korištenje svih kolačića (Prihvati sve) ili odabrati koje želite u postavkama. Više o kolačićima i Politici privatnosti možete pročitati ovdje PostavkePrihvati sve
Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Možete odabrati korištenje svih kolačića (Prihvati sve) ili odabrati koje želite u postavkama. Više o kolačićima i Politici privatnosti možete pročitati
ovdje
Ovi kolačići neophodni su kako bi stranica ispravno funkcionirala i ne mogu biti isključeni. Takvi podaci nužni su za ispravno funkcioniranje stranice i skupljaju se u vašem internetskom pregledniku te za njih nije potrebna privola. U slučaju da ih blokirate u pregledniku koji koristite, neki dijelovi stranice neće ispravno raditi.
Pomoću analitičkih kolačića brojimo posjete i aktivnosti na stranici te nam ta vrsta kolačića omogućava mjerenje i slijedom toga poboljšavanje rada naše web stranice. Pomažu nam da dobivamo informacije na koji način korisnici koriste našu stranicu što nam pomaže da je optimiziramo s ciljem da korisnici lakše dolaze do potrebnih sadržaja.
Prihvati sve