Blog
Kupi Kivilaks
Kupi online

Što su prehrambena vlakna i kako se dijele?

Što su vlakna i kako se dijele?

Dijetalna vlakna skupina su različitih tvari biljnog podrijetla, koje su otporne na probavu i apsorpciju u tankom crijevu, ali podliježu djelomičnoj ili potpunoj probavi u debelom crijevu.

Postoji velik broj različitih biljnih vlakana koja se nalaze u hrani. Dijelimo u više kategorija na temelju njihove topljivosti i viskoznosti. U hrani se nalaze topljiva i netopljiva vlakna i njihova uloga u organizmu nije ista. Unos vlakana prehranom važan je zbog njihovih osobina u prolasku probavljene hrane kroz crijeva, a povezani su i s drugim metaboličkim procesima.

Topljiva i netopljiva vlakna

Topljivost vlakana odnosi se na njihovu sposobnost otapanja u vodi. Različita biljna hrana ima različit udio topljivih i netopljivih vlakana. Na temelju toga vlakna dijelimo na topljiva ili netopljiva.

TOPLJIVA VLAKNA, otapaju se i vežu s vodom u crijevima, tvoreći gelastu masu koja olakšava prolaz stolice.

 

Vežu masti na sebe i smanjuju apsorpciju masti. Tako onemogućavaju stvaranje lošeg kolesterola i triglicerida u krvi te pomažu u prevenciji kardiovaskularnih bolesti. Također imaju svojstvo usporavanja apsorpcije ugljikohidrata, a time i usporavanja porasta šećera u krvi, što je neophodno u prevenciji dijabetesa tipa 2.

Potiču prolaz stolice ali u manjoj mjeri nego netopljiva vlakna, smanjuju probavnu nelagodu i sprečavaju proljev, istodobno potiču ravnotežu crijevne flore.

 

Budući da su to vlakna topljiva u vodi, neophodno je tijekom dana unositi dovoljno vode, najmanje 6 čaša vode kako biste iskoristili njihova pozitivna svojstva.

Udio biljnih vlakana u voću i povrću - Kivilaks

Udio biljnih vlakana u voću i povrću - Kivilaks

Imajte na umu da većina hrane sadrži i topljiva i netopljiva vlakna. Topljiva vlakna nalaze se u voću (poput jabuka, krušaka, suhe šljive, kivija, suhe smokve, naranči, jagoda) i povrću (šparoge, artičoka, grah, prokulica, mrkva) dok je njihova kožica često bogatija netopljivim vlaknima. Topljiva vlakna također se nalaze u sjemenkama mahunarki, zobi (posebno zobenih mekinja), ječmu i lanu.

NETOPLJIVA VLAKNA, ne otapaju se i prolaze kroz probavni sustav uglavnom ne promijenjena. Zbog svoje sposobnosti bubrenja i zadržavanja vode, povećava fekalnu masu i potiče njen prolazak.

 

Netopljiva vlakna stvaraju osjećaj sitosti pomažući u kontroli apetita i reguliranju tjelesne težine.

Netopljiva vlakna sprečavaju zatvor reguliranjem redovite funkcije crijeva i dobrog probavnog sustava. Povećavaju eliminaciju toksina i sprečavaju probavne bolesti, ali nemaju iste prednosti kao topljiva vlakna u prevenciji kardiovaskularnih bolesti.

Regulirajte probavu pozitivnim prehrambenim navikama - Kivilaks

Regulirajte probavu pozitivnim prehrambenim navikama - Kivilaks

Koja dijetalna vlakna više konzumirati?

Kao što smo upravo vidjeli, topljiva i netopljiva vlakna nemaju iste blagodati za tijelo.

 

Dnevne preporuke za konzumiranje prehrambenih vlakana (25 do 40 grama dnevno) ne razlikuju dvije vrste vlakana, a s razlogom su obje zanimljive:

  • topljiva vlakna mogu spriječiti kardiovaskularne bolesti, a
  • netopljiva vlakna promiču dobro zdravlje probavnog sustava.
Tanjur pravilne prehrane - Kivilaks

Tanjur pravilne prehrane - Kivilaks

Međutim, neki zdravstveni problemi, uključujući sindrom iritabilnog crijeva, može usmjeriti ravnotežu prema određenoj vrsti vlakana.

 

Sindrom iritabilnog crijeva karakteriziraju bolovi u trbuhu i grčevi, nadutost, proljev ili zatvor. U tom se slučaju moraju smanjiti netopljiva vlakna (cjelovita pšenica, pšenične mekinje i bobičasto voće) jer potiču kontrakcije crijeva i mogu potaknuti iritaciju.

 

Smanjite netopljiva vlakna kod iritabilnog crijeva - Kivilaks

Smanjite netopljiva vlakna kod iritabilnog crijeva - Kivilaks

Također treba izbjegavati hranu za koju je poznato da uzrokuje vjetrove i nadutost, poput mahunarki. Suprotno tome, preporučljiva su topljiva vlakna, meka za crijeva, poput zobenih žitarica, zobenih pahuljica, ječma i sl.

Kivi je bogat izvor topljivih i netopljivih vlakana

Kivi je odličan izvora prehrambenih vlakana za prehranu i zdravlje. Kivi sadrži topljiva i netopljiva vlakna, a obje vrste vlakana utječu na procese probave dok prolaze kroz gastrointestinalni trakt.

 

Također sadrži probavni enzim aktinidin koji ubrzava i olakšava probavu te regulira probavne procese.

Kivi, iz Kivilaksa, bogat je biljnim vlaknima, vitaminom C i cinkom

Kivi, iz Kivilaksa, bogat je biljnim vlaknima, vitaminom C i cinkom

Kivi kao prirodan izvor hranjivih tvari sadrži vitamin C, karotenoide, polifenole, flavonoide, vlakna, folat i cink. Neke od ovih hranjivih tvari se apsorbiraju u tankom crijeva, ali drugi prolaze do debelog crijeva i djeluju s crijevnom florom koja se nalazi tamo.

Kivilaksom reguliramo probavu na prirodan način

Kivilaksom reguliramo probavu na prirodan način

Kako kivi pomaže Vašim crijevima?

U debelom crijevu postoji nekoliko načina kako sastojci iz kivija oblikuju mikrofloru debelog crijeva:

 

  • Kivi je bogat polifenolima, koji u debelom crijevu direktno potiču rast korisnih bakterije, a s druge strane djeluju kao antimikrobna sredstva protiv loših bakterija.
  • Neprobavljivi polisaharidi iz kivija pomažu obnavljanje i rast korisnih bakterija.

 

Rast crijevne flore povezan je s povećanjem mikrobnog metabolizma, što također ima utjecaj na crijevno okruženje i imunitet sluznice.

Polifenoli i polisaharidi iz kivija pomažu rastu dobrih bakterija - Kivilaks

Polifenoli i polisaharidi iz kivija pomažu rastu dobrih bakterija - Kivilaks

Konzumacijom kivija oblikujemo crijevnu floru debelog crijeva, što u konačnici rezultira povećanim zdravljem debelog crijeva, a tim i cijelog organizma.

© MF HERBA d.o.o. Sva prava pridržana.
Sitemap
Podaci o tvrtki | Prilog
Zaštita privatnosti
herba-croatica.hr
Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Možete odabrati korištenje svih kolačića (Prihvati sve) ili odabrati koje želite u postavkama. Više o kolačićima i Politici privatnosti možete pročitati ovdje PostavkePrihvati sve
Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Možete odabrati korištenje svih kolačića (Prihvati sve) ili odabrati koje želite u postavkama. Više o kolačićima i Politici privatnosti možete pročitati
ovdje
Ovi kolačići neophodni su kako bi stranica ispravno funkcionirala i ne mogu biti isključeni. Takvi podaci nužni su za ispravno funkcioniranje stranice i skupljaju se u vašem internetskom pregledniku te za njih nije potrebna privola. U slučaju da ih blokirate u pregledniku koji koristite, neki dijelovi stranice neće ispravno raditi.
Pomoću analitičkih kolačića brojimo posjete i aktivnosti na stranici te nam ta vrsta kolačića omogućava mjerenje i slijedom toga poboljšavanje rada naše web stranice. Pomažu nam da dobivamo informacije na koji način korisnici koriste našu stranicu što nam pomaže da je optimiziramo s ciljem da korisnici lakše dolaze do potrebnih sadržaja.
Prihvati sve