Blog
Kupi Kivilaks
Kupi online

Blagodati suhe šljive i sorbitola u probavi

Blagodati suhe šljive i sorbitola u probavi - Kivilaks

Već se od davnina suhe šljive povezuju sa zdravljem probavnog sustava zbog čega trebaju biti prva linija obrane protiv zatvora i loše probave.

Prema Europskoj agenciji za sigurnost hrane svakodnevna konzumacija oko 100 g suhih šljiva pomaže u održavanju normalne funkcije crijeva. Komisija EU je odobrila ovu zdravstvenu tvrdnju za uporabu u općoj populaciji, ali naravno, uz uravnoteženu prehranu i redovitu tjelovježbu.

3 načina kako djeluju suhe šljive u našim crijevima

Kombinacija vlakana, sorbitola i dihidroksifelin-isatin unutar suhih šljiva djeluju zajedno kako bi ublažili probavne tegobe i unaprijedili zdravlje crijeva.

 

1. Svestrana biljna vlakna

 

Porcija suhih šljiva od 100 g sadrži čak oko 7 grama prehrambenih vlakana što osigurava 24 % preporučene dnevne doze vlakana prema prehrambenim smjernice.

 

Suhe šljive, uz ovu činjenicu, odlikuju se i uravnoteženim udjelom topljivih i netopljivih vlakana što je od izuzetne važnosti za normalan rad crijeva.

Suha šljiva posjeduje oko 60 % netopljivih vlakana koji su ključ u borbi protiv zatvora i ostalih problema i nelagoda i našim crijevima.

Netopljiva vlakna prolaze kroz probavni sustav gotovo nepromijenjena, a u crijevima vežu vodu na sebe. Nakon toga bubre te povećavaju volumen sadržaja u crijevima i omekšavaju stolicu. Ovim načinom suhe šljive potiču kretanje hrane kroz probavni sustav, čime pomažu kod zatvora i neredovite stolice. Ovo svojstvo je vrlo važno jer se sprječava duže zadržavanje toksina u crijevima, odnosno organizmu, a time se i preveniraju različite bolesti.

Netopljiva vlakna iz suhe šljive koriste se kod probavnih tegoba i to najčešće za zatvor - Kivilaks

Netopljiva vlakna iz suhe šljive koriste se kod probavnih tegoba i to najčešće za zatvor - Kivilaks

Topljiva vlakna, za razliku od netopljivih, se potpuno razgrađuju tijekom probave tvoreći viskoznu masu. Ta masa sprječava apsorpciju štetnih tvari tj. štiti organizam tako da štetne tvari iz crijeva ne prijeđu u krvotok pa tako do svih stanica u našem organizmu. Najčešće se koriste za reguliranje kolesterola i šećera iz krvi.

2. Sorbitol za bržu probavu

 

Suhe šljive sadrže i veliku količinu prirodnog šećera sorbitola (15 g / 100 g) koji pomaže u uklanjanju probavnih tegoba.

Sorbitol spada u osmotske laksative koji u debelom crijevu navlače veliku količinu vode nakon čega stolica postaje rahlija i mekša čime se olakšava pražnjenje crijeva.

Djeluje lokalno u crijevima i ne izaziva navikavanje.

Dolaskom sorbitola u debelo crijevo na njega djeluju crijevne bakterije koje ga razgrađuju na organske kiseline (mliječna i octena). Upravo te kiseline povećavaju osmotski tlak u crijevima tj. sprječavaju odlazak vode iz crijeva. Nakon toga se povećava obujam fekalija (stolice), stimulira pokretljivost i pražnjenje crijeva.

 

Sorbitol pozitivno utječe i na crijevnu mikrofloru jer ima prebiotsko djelovanje zbog stimuliranja rasta dobrih bakterija crijeva (laktobacila, bifidobakterija,...) koje su nužne za normalan rad probavnog sustava.

Sirup Kivilaks u svom sastavu ima suhu šljivu koja regulira crijevnu mikrofloru

Sirup Kivilaks u svom sastavu ima suhu šljivu koja regulira crijevnu mikrofloru

3. Dihidroksifenil-isatin i magnezij iz suhe šljive

 

Suhe šljive sadrže i tvar dihidroksifenil-isatin koja stimulira crijevne kontrakcije i potiče redovito pražnjenje crijeva.

 

Njihov sastav obiluje i magnezijem koji, slično kao i sorbitol, privlači vodu u crijeva te tako olakšava probavu. Magnezij također opušta mišiće u crijevima što pomaže eliminaciji zatvora.

Koliko kalorija imaju suhe šljive?

Suhe šljive su zdrave energetske bombe koje su i nakon procesa sušenja izuzetno bogate hranjivim sastojcima. Njihovo dodavanje u svakodnevnu prehranu može pružiti mnoštvo zdravstvenih blagodati.

 

Porcija od 100 g suhih šljiva sadrži:

  • 240 kcal,
  • 2,18 grama proteina,
  • 0,14 grama masti,
  • 7,1 grama vlakana i
  • otprilike 64 grama ugljikohidrata.
Šljive su prava mala energetska bomba - Kivilaks

Šljive su prava mala energetska bomba - Kivilaks

Jedna porcija suhih šljiva (100 g) osigurava i dobar izvor vitamina A (27 % preporučenog dnevnog unosa) koji je bitan za zdravlje očiju i podizanje imuniteta, vitamina K (129 % preporučenog dnevnog unosa) koji je važan za zgrušavanje krvi i minerala kalija (36 % preporučenog dnevnog unosa) koji je od izuzetne važnosti za normalno funkcioniranje srca, živaca i kostiju.

© MF HERBA d.o.o. Sva prava pridržana.
Sitemap
Podaci o tvrtki | Prilog
Zaštita privatnosti
herba-croatica.hr
Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Možete odabrati korištenje svih kolačića (Prihvati sve) ili odabrati koje želite u postavkama. Više o kolačićima i Politici privatnosti možete pročitati ovdje PostavkePrihvati sve
Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Možete odabrati korištenje svih kolačića (Prihvati sve) ili odabrati koje želite u postavkama. Više o kolačićima i Politici privatnosti možete pročitati
ovdje
Ovi kolačići neophodni su kako bi stranica ispravno funkcionirala i ne mogu biti isključeni. Takvi podaci nužni su za ispravno funkcioniranje stranice i skupljaju se u vašem internetskom pregledniku te za njih nije potrebna privola. U slučaju da ih blokirate u pregledniku koji koristite, neki dijelovi stranice neće ispravno raditi.
Pomoću analitičkih kolačića brojimo posjete i aktivnosti na stranici te nam ta vrsta kolačića omogućava mjerenje i slijedom toga poboljšavanje rada naše web stranice. Pomažu nam da dobivamo informacije na koji način korisnici koriste našu stranicu što nam pomaže da je optimiziramo s ciljem da korisnici lakše dolaze do potrebnih sadržaja.
Prihvati sve