Blog
Kupi Kivilaks
Kupi online

7 zlatnih savjeta kod ulceroznog kolitisa

7 zlatnih savjeta kod ulceroznog kolitisa

Radi se o bolesti modernog doba najčešće izazvanom neredovitom i neadekvatnom prehranom. Potvrdite simptome, sagledajte razloge te se uhvatite u koštac s ovom bolesti crijeva koja smanjuje kvalitetu života.

Zdrava crijeva – temelj našeg zdravlja

„Nezdrava“ crijeva i poremećeni rad probavnog sustava dovode do raznih tegoba i smanjenja kvalitete našeg života. Blagi poremećaji poput refluksa, žgaravice i nadutosti predstavljaju privremenu nelagodu i uglavnom ne zahtijevaju posjet liječniku.

 

Pomoć za njihovo rješenje tražimo u prehrani, medicini i u dodacima prehrani.

Loša ili dobra crijevna mikroflora - Kivilaks

Loša ili dobra crijevna mikroflora - Kivilaks

Kada su poremećaji učestaliji, kada se bol pojačava i neizdrživa je, potrebno se posavjetovati s liječnikom.

 

Zanemarivanje i nerješavanje takvih problema može dovesti do prilično ozbiljnih posljedica za naše cjelokupno zdravlje.

 

Ulcerozni kolitis je kronični i neugodni poremećaj naših crijeva koji narušava cjelokupno zdravlje našeg organizma. Rezultira dugotrajnim proljevima, koji mogu biti i krvavi, praćeni bolovima i grčevima u gornjem dijelu trbuha.

Nažalost, pravi uzrok ove bolesti nije poznat. Smatra se da je najviše povezan s odgovorom imunološkog sustava i nasljednim faktorima. Do 25 % osoba s navedenim problemima ima i članove obitelji s istim.

Prehrana i stanje mikroorganizmima koji žive u našem crijevima (crijevna mikroflora) bitni su za razvoj i pogoršavanje ovog stanja.

6 najčešćih simptoma koji prate Ulcerozni kolitis

Simptomi ulceroznog kolitisa vrlo su „varljivi“ i nepredvidljivi jer mogu biti prisutni cijelo vrijeme ili se pojaviti naglo. Grčevi i bol u trbuhu mogu biti vrlo blagi ili jako bolni i neugodni te onemogućiti normalan život.

 

Godišnja doba često mogu utjecati na jačinu i učestalog simptoma. Rizik je veći u proljeće i u jesen, a manji tijekom zime i ljeta.

 

Neki od sljedećih simptoma mogu se pojaviti zajedno ili odvojeno. Svakako trebate slušati svoje tijelo, biti oprezni i reagirati na vrijeme.

1. Bol u lijevom dijelu trbušne šupljine, koja se javlja naglo i kratko traje. Locirana je u gornjem dijelu trbuha na lijevoj strani. Javlja se periodično i u nekoliko uzastopnih neugodnih bolnih grčeva. Često se opisuje kao „bolni val“.

Bol u lijevo dijelu trbuha je trenutna i jaka - Kivilaks

Bol u lijevom dijelu trbuha je trenutna i jaka - Kivilaks

2. Grčevi u trbuhu nisu bolni, ali su neugodni. Javljaju se pred kraj dana učestalije i šalju lažne signale o potrebi odlaska na veliku nuždu.

 

3. Bol prilikom vršenja nužde, pogotovo u periodu kada Vam je stolica tvrda i suha. Odlaganje odlaska na toalet i vršenje velike nužde, radi boli koju nam ona pričinjava, izaziva još veće i neugodnije epizode.

Zbog bol prilikom vršenja nužde odlažemo odlazak na toalet - Kivilaks

Zbog bol prilikom vršenja nužde odlažemo odlazak na toalet - Kivilaks

4. Učestali i dugotrajni proljevi izazivaju iritaciju anusa te povećavaju osjećaj peckanja i boli. Mogu biti tamnocrveni ili crni od krvi, a u nekim slučajevima prošarani sluzi.
 

5. Manjak apetita i gubitak tjelesne težine.
 

6. Umor i iscrpljenost se javljaju i sve su učestaliji kako problemi rastu i stvaraju nam veće neugodnosti.

Ulcerozni kolitis ne pita za godine i spol jer muškarci i žene jednako su skloni obolijevanju. Možete oboljeti i u bilo kojoj dobi, iako su studije pokazale da se najčešće dijagnosticira između 18. i 45. godine života.

Zanimljivo je da je ova crijevna tegoba češća kod stanovnika gradova nego sela. Također, pojavljuje se češće u razvijenim nego u manje razvijenim zemljama, što ukazuju na to koliko je prehrana bitna za razvoj ulceroznog kolitisa.

Što izbaciti iz jelovnika kod ulceroznog kolitisa?

 • Obrađena hrana

„Kemija“ u hrani, odnosno aditivi i konzervansi u prerađenoj hrani mijenjaju probavni proces. Uzrokuju razne poremećaje probavnog trakta, uključujući ulcerozni kolitis.

 • Gazirana i alkoholna pića, jaki začini (papar, ljuta paprika, senf,...)

Spomenute namirnice mijenjaju normalni probavni tijek razgradnje hrane čime dolazi do poticanja upalne reakcije iritacijom sluznice koja oblaže crijeva i želudac.

Izbjegavajte gazirane napitke - Kivilaks

Izbjegavajte gazirane napitke - Kivilaks

 • Hrana s prekomjernom količinom vlakana (cvjetača, brokula, celer, riža,..)

Prekomjeran sadržaj vlakana može uzrokovati učestale proljeve. Zbog toga je jako bitno uzimati hranu koja ima izbalansiranu količinu topljivih i netopljivih vlakana.

U prehrani imamo previše ili premalo vlakana, stoga često moramo posegnuti za dodacima prehrani jer imaju savršeno izbalansiranu količinu vlakana.

Kivilaks je sirup od kivija, suhe smokve i suhe šljive, koji sadrži uravnoteženu količinu topljivih i netopljivih vlakana

Kivilaks je sirup od kivija, suhe smokve i suhe šljive, koji sadrži uravnoteženu količinu topljivih i netopljivih vlakana

Izbalansirana količina vlakana djeluje blagotvorno na naš probavni sustav jer omekšava stolicu kada je suha i tvrda, a „zgušnjava“ stolicu kada imamo proljev. Sve to ne bi bilo moguće bez dodatnog unosa vode u naš organizam, koja djeluje kao suigrač vlaknima u borbi protiv probavnih tegoba.

 • Kava

Ako bolujete od bolesti crijeva čak i mala količina kave, kao što je jedna šalica, može potaknuti grčenje i bolove. U slučaju proljeva, kofein, koji ima diuretsko djelovanje, oduzima organizmu prijeko potrebnu tekućinu.

Kava i kofein potiču grčenje u crijevima - Kivilaks

Kava i kofein potiču grčenje u crijevima - Kivilaks

 • Mlijeko i mliječni proizvodi

Manjak enzima laktaze javlja se zbog oštećenja sluznice tankog crijeva te je vrlo česta pojava kod oboljelih od ulceroznog kolitisa. Zbog nedostatka navedenog enzima ne dolazi do probavljanja mlijeka i mliječnih proizvoda. Time se mliječni šećer laktoza ne razgrađuje na jednostavnije šećere. Posljedično dolazi do povećane količine vode u debelom crijevu s pratećim proljevom.

Probavni enzimi iz Kivilaksa sudjeluju u razgradnji hrane i olakšavaju našu probavu

Probavni enzimi iz Kivilaksa sudjeluju u razgradnji hrane i olakšavaju našu probavu

 • Hrana koja sadrži nezasićene masne kiseline (čokolada, maslac, margarin, govedina, svinjetina,...)

Nezasićene masne kiseline povećavaju razinu lošeg kolesterola i triglicerida u krvotoku. Dolazi do povećanog rizika od kardiovaskularnih bolesti i poremećaja rada srca.

Kako smanjiti simptome ulceroznog kolitisa?

Prehrana je bitan faktor i svojevrstan prirodni lijek kojim možete pobijediti ili smanjiti negativan utjecaj ulceroznog kolitisa.

Uključite sljedeću hranu svakodnevno u svoj jelovnik kako bi izbjegli nelagodu i tegobe koje prate ovu bolest crijeva:

 • Nemasne juhe (goveđe, pileće, povrtne i riblje juhe)
 • Nemasno meso (puretina, piletina, junetina, teletina, janjetina, kunić)
 • Riba
 • Kuhano povrće bez kožice i sjemenki
 • Kompoti od voća, kašice od voća
 • Tvrdo kuhano jaje
 • Maslinovo ulje
 • Oguljeno voće (breskve, marelice, banane, avokado, borovnice,)
 • Sokovi od voća i povrća (bez šećera), voćni i biljni čajevi, voda

7 savjeta za ublažavanje ulceroznog kolitisa

Sama pomisao na promjenu loših prehrambenih navika već je ogromni uspjeh za „borbu“ protiv lošeg stanja naših crijeva.

 

Trebamo biti ustrajni, strpljivi, pametni pri slaganju tanjura iz kojeg jedemo jer on treba sadržavati raznovrsnu hranu.

 

1. Hranu trebamo uzimati u više manjih obroka, svaka 3 – 4 sata. Time smanjujemo količinu hrane za probavu čime želudac radi opuštenije i brže dolazi do probavljanja hrane.

2. Piti dovoljno tekućine – 8 čaša vode dnevno. Čestim proljevom gube se velike količine tekućine što može dovesti do dehidracije. Dodatna hidratacija potrebna je i kod uzimanja vlakana koji su prirodno rješenje u borbi protiv proljeva.

8 čaša vode dnevno za zdrava crijeva - Kivilaks

8 čaša vode dnevno za zdrava crijeva - Kivilaks

3. Dodatno uzimanje prebiotika kako bi nahranili “ dobre bakterije„ u našim crijevima. Većina oboljelih imaju smanjeni broj „dobrih“ bakterija čime se narušava njihova ravnoteže u crijevima što rezultira navedenim neugodnostima.

 

4. Izbjegavajte jesti u žurbi, pokušajte sjesti, svaki zalogaj mirno žvakati i uživati u hrani.

Uživanjem u hrani i dužim žvakanjem hrane omogućujemo bržu razgradnju hrane - Kivilaks

Uživanjem u hrani i dužim žvakanjem hrane omogućujemo bržu razgradnju hrane - Kivilaks

5. Odmorite se nakon jela i dajte vremena hrani na „sjedne“ na svoje mjesto.

 

6. Trebate izbjegavati stres jer može dodatno pogoršati probleme s probavom. Stres je gorivo za ulcerozni kolitis i svatko mora pronaći vlastiti način za smanjenje izloženosti stresnim situacijama.

 

7. Bavljenje tjelesnim aktivnostima podiže nam raspoloženje. „Cijedi“ stres iz našeg organizma, hrani naše mentalno stanje što rezultira i boljom probavnom situacijom. 

Fizička aktivnost smanjuje stres i potiče probavu - Kivilaks

Fizička aktivnost smanjuje stres i potiče probavu - Kivilaks

Trebamo osluškivati svoje tijelo i nuditi mu ono što njemu odgovara i polako ga navikavati na dobre stvari ako ih u početku i odbacuje.

Uz pomoć naših savjeta potaknite crijeva i smanjite probavne tegobe.

Pijte što više tekućine i pokrenite se jer je vježbanje najbolje što možete učiniti. Svakodnevno unosite hranom i, po potrebi, dodacima prehrani dovoljnu količinu vlakana i prebiotika koji imaju mnogobrojne dobrobiti za zdravu probavu koja je temelj zdravlja cijelog organizma.

© MF HERBA d.o.o. Sva prava pridržana.
Sitemap
Podaci o tvrtki | Prilog
Zaštita privatnosti
herba-croatica.hr
Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Možete odabrati korištenje svih kolačića (Prihvati sve) ili odabrati koje želite u postavkama. Više o kolačićima i Politici privatnosti možete pročitati ovdje PostavkePrihvati sve
Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Možete odabrati korištenje svih kolačića (Prihvati sve) ili odabrati koje želite u postavkama. Više o kolačićima i Politici privatnosti možete pročitati
ovdje
Ovi kolačići neophodni su kako bi stranica ispravno funkcionirala i ne mogu biti isključeni. Takvi podaci nužni su za ispravno funkcioniranje stranice i skupljaju se u vašem internetskom pregledniku te za njih nije potrebna privola. U slučaju da ih blokirate u pregledniku koji koristite, neki dijelovi stranice neće ispravno raditi.
Pomoću analitičkih kolačića brojimo posjete i aktivnosti na stranici te nam ta vrsta kolačića omogućava mjerenje i slijedom toga poboljšavanje rada naše web stranice. Pomažu nam da dobivamo informacije na koji način korisnici koriste našu stranicu što nam pomaže da je optimiziramo s ciljem da korisnici lakše dolaze do potrebnih sadržaja.
Prihvati sve