Blog
Kupi Kivilaks
Kupi online

Zatvor kod djece? Riješimo zajedno…

Zatvor kod djece? Krenimo zajedno

Zatvor kod djece (izostanak spontanog pražnjenja crijeva) je bolan za dijete, ali i za roditelje. Prirodnim putem regulirana probava najbolje je rješenje za dijete.

Najčešći simptomi zatvora kod djeteta?

Zatvor (opstipacija) je poprilično čest javnozdravstveni problem u našem društvu.

 

Ne zaobilazi ni djecu. Uglavnom se javlja jer prehrana ne sadrži dovoljno tekućine i vlakana. Problemi se mogu javiti i kao posljedica drugih čimbenika kao što je primjerice stres ili trauma zbog nekog događaja.

 

Razlikujemo funkcionalni i organski zatvor. Organski zatvor je posljedica raznih težih stanja s djetetovim zdravljem. Zahtjeva liječenje i pažnju liječničkog tima, dok je funkcionalni zatvor blaži poremećaj probave.

Probava kod djece mora biti pod nadzorom roditelja - Kivilaks

Probava kod djece mora biti pod nadzorom roditelja - Kivilaks

Simptomi zatvora kod djece su sljedeći:
 1. Dijete ima manje od tri stolice tjedno.
 2. Stolica ima tvrdu, suhu konzistenciju i prevelike je veličine.
 3. Problem sa zadržavanjem stolice tj. dijete osjeća potrebu, ali ne može obaviti nuždu i ima bolove u trbuhu kod pražnjenja.

 

Funkcionalni zatvor općenito nije veliki razlog za zabrinutost jer se može spriječiti i jednostavno riješiti. Primjenjivanje zdrave i uravnotežene prehrane dugoročno je prirodni lijek za zatvor kod djece.

 

Navikavanje djeteta na vježbanje  također je veliki saveznik rješavanju zatvora. Svako dijete ima različite navike kada je riječ o pražnjenju crijeva. Jedno dijete može imati stolicu tri puta dnevno, dok drugo ima svako tri dana.

 

Općenito, smatra se da dijete ima zatvor kada ima stolicu rjeđe nego što je naviklo.

Bristolska ljestvica stolice - Kivilaks

Bristolska ljestvica stolice - Kivilaks

Kada dijete muči zatvor, može vam se požaliti:
 • da se osjeća naduto,
 • da osjeća bolove u trbuhu,
 • da se mora naprezati,
 • da ima malo krvi na toaletnom papiru.

Kada se zabrinuti?

Zatvor (opstipacija) kod djece javlja se kao posljedica loše probave koja je najčešće uzrokovana neadekvatnom prehranom.

 

Stolica je često tvrda i suha, što uzrokuje smetnje i bol prilikom izbacivanja. Također, proces izbacivanja stolice može biti popraćen i bolovima u trbuhu i anusu. Može doći do oštećenja nježne kože na izlaznom dijelu debelog crijeva ili anusa te takvo oštećenje može rezultirati krvarenjem.

 

Zatvor u djetinjstvu obično nije ozbiljan i može se liječiti. Međutim, postoje simptomi kod kojih se treba posavjetovati s pedijatrom, jer uzrok zatvora kod male djece može biti i ozbiljnijeg karaktera.

 

Stanja radi kojih je potrebno izvršiti pregled nadležnog liječnika su:
 • Ako dijete više dana od uobičajenog nema stolicu.
 • Ako dijete odbija hranu i ne jede.
 • Kada je djetetov trbuh otečen i tvrd na palpaciju.
 • Kada se vide tragovi krvi u stolici.
 • Kada dijete ima jaku bol u trbuhu kod izbacivanja stolice.

Kako izbjeći zatvor kod djece?

Predlažemo poduzimanje sljedećih koraka kako bi izbjegli probleme s probavom, a ujedno i sa zatvorom kod djece:

 

Razvijajte kod djeteta naviku za konzumiranjem tekućine.

Pobrinite se da Vaše dijete pije dovoljno vode i drugih tekućina, izbjegavajte gazirana i zaslađena pića. Količina tekućine koja Vašem djetetu treba varira ovisno o njegovoj dobi i aktivnosti.

 

Djeci školske dobi treba od 1,5 do 2 L tekućine dnevno - Kivilaks

Djeci školske dobi treba od 1,5 do 2 L tekućine dnevno - Kivilaks

Konzumirajte hranu s vlaknima kroz sve obroke u danu.

Hrana s vlaknima poput voća, lisnatog povrća i kruha od cjelovitih žitarica pomaže u reguliranju probave. Takav tip prehrane rezultirat će izostankom zatvora kod Vašeg djeteta.

 

Vlakna se ne mogu probaviti i pomažu u čišćenju crijeva. Sudjeluju u formiranju i održavanju  vlažnosti stolice koja lakše izlazi. Prehrana s puno masne, slatke ili škrobne hrane može usporiti probavu i rezultirati problemom sa zadržavanjem stolice.

 

Pazite: Treba voditi računa da prevelik unos vlakana i premali unos tekućine može dovesti do zatvora!

 

Kretanje i tjelovježba je ključ dobre probave.

Tjelesna aktivnost potiče crijeva da budu u pokretu, stoga potaknite dijete na vježbanje. To može biti nešto jednostavno poput igranja loptom, vožnje bicikla ili igranja košarke.

 

Redoviti raspored i ne preskakanje obroka pomaže.

Konzumacija jela i pića prirodno stimuliraju rad crijeva. Redoviti obroci djetetu mogu pomoći da razvije rutinske pokrete trbuha i poboljša pokretljivost crijeva.

 

Neka djeca su razvila naviku odlaska na toalet odmah po završetku jela. Ako je tako, vodite računa o rasporedu jela.

 

Doručak servirajte malo ranije kako bi Vaše dijete moglo ići na pražnjenje prije polaska u školu. Ako dijete ide poslijepodne na školske ili izvanškolske aktivnosti, ručak servirajte dovoljno rano da dijete može koristiti toalet kod kuće.

 

Ponekad se djeca zbog neugodnosti susprežu ići na toalet van kuće, stoga je važno pobrinuti se da se djetetu omogući vrijeme za pražnjenje kod kuće gdje se ugodno osjeća.

 

Odlazak na toalet kao navika.

Navikavanje djeteta na sjedenje u toaletu na zahodskoj školjki ili tuti i to najmanje 10-ak minuta. Odlazak u toalet nakon obroka moglo bi pomoći pri razvijanju navike redovitog pražnjenja.

 

Dijete treba obaviti nuždu odmah ili u vrlo kratkom periodu otkada mu se javio nagon za pražnjenjem. Svako odgađanje i „stiskanje anusa“ dugoročno može otežati situaciju s probavom, a rezultirat će zatvorom.

 

Što prije treba dijete naviknuti na zahodsku školjku - Kivilaks

Što prije treba dijete naviknuti na zahodsku školjku - Kivilaks

Ove male promjene i napori, mogu značajno pomoći Vašem djetetu da se osjeća bolje i ima redovita pražnjenja.

Koja hrana pomaže u borbi protiv zatvora kod djece?

Hrana i prehrambene navike su ključne za reguliranje probave i izbjegavanje zatvora kod djece. Čokolada, slatkiši, slatka i gazirana bezalkoholna pića i naravno sva „nezdrava“ hrana su glavni krivci za lošu probavu i za pojavu zatvora kod djece.

Izbjegavajte nagrađivanje djece hranom koja mu nije svakodnevno dozvoljena. Dijete trebamo nagraditi nečim što je ispravno kao npr. pozivom na zajedničku igru, izlet ili druženje… a ne čokoladom i „nezdravom“ hranom.

Namirnice koje pomažu u borbi protiv zatvora kod male djece:

 • Jogurt

Jogurt je općenito koristan, a pogotovo kod proljeva i/ili zatvora, jer njegove bakterije uravnotežuju crijevnu floru.

 

Jogurt obiluje probioticima-Kivilaks

Jogurt obiluje probioticima-Kivilaks

 • Svježe voće

Puno je bolje djecu navikavati na konzumaciju cijele voćke, koju im možemo narezati na manje komade i konzumirati ih uz igru ili razgovor kao snack.

Cijeđeni sokovi su bez netopljivih vlakana koji su nam jako potrebni kod probave. Posebice su potrebni u debelom crijevu gdje se formira stolica i vlakna izazivaju pokretljivost crijeva. Sušeno voće se također preporučuje (šljive, smokve, datulje,...).

 

Vlakna iz voća reguliraju probavu - Kivilaks

Vlakna iz voća reguliraju probavu - Kivilaks

 • Lisnato povrće i mahunarke

Najpogodnije povrće je lisnato i svježe koje možete servirati kao dodatak jelu. Napravite inovativne salate s dodatkom sira ili nekih drugih namirnica. Lijepo ih dekorirajte da budu šarene i oku ugodne. Probava Vašeg djeteta će biti jako zahvalna.

Mahunarke su prava riznica vlakana i trudite se uvrstiti ih u prehranu barem jednom do dva puta tjedno kroz variva ili umake.

 

Inovativne i šarene salate su odličan prilog jelu - Kivilaks

Inovativne i šarene salate su odličan prilog jelu - Kivilaks

 • Ekstra djevičansko maslinovo ulje

Koristite ga kao glavni izvor masnoće za pripremu svih jela. Organizam ima potrebe za višestruko nezasićenim i jednostruko nezasićenim masnim kiselinama čiji je glavni izvor maslinovo ulje.

 • Cjelovito je zdravo i poželjno

Riža, tjestenina, kruh, brašno, žitarice za doručak, kolačići,... Moraju biti cjeloviti, jer kada se pročišćavaju, gube vlakna koja su sadržavali. Svakako je preporuka da sve žitarice budu integralne!

 

 • Prirodni zaslađivači

Izbjegavajte rafinirani šećer! Mnogo je bolje zaslađivati medom i ostalim prirodnim zaslađivačima.

 • Hidratizacija

Neophodno je razvijati naviku kod djeteta da što češće pije tekućinu. U prehranu uvrstite lagane i tople juhe, ali bez puno soli. One mogu biti odlični saveznici u hidrataciji organizma Vašeg djeteta. Veliki postotak zatvora kod djece posljedica su nedostatka tekućine u organizmu.

 • Pšenične mekinje, zob, pir i ostale integralne žitarice

Poželjno je uvrstiti u djetetovu prehranu integralne žitarice. Na svakih 100 g integralni kruh ima 7,50 g vlakana, a pšenične mekinje 42,8 g. Bogate su netopljivim vlaknima, stoga imaju sposobnost upijanja vode i povećavanja brzine prolaska stolice kroz probavni trakt.

Napravite ukusan doručak ili međuobrok koristeći cjelovite žitarice: zob, naribana jabuka, čokolada u prahu, med i grožđice.

 

Ukusan i zdrav doručak - Kivilaks

Ukusan i zdrav doručak - Kivilaks

 • Prirodni laksativi za djecu

Odaberimo hranu koja djeluje kao prirodni lijek za zatvor kod djece. Dvije dobre mogućnosti su kivi i šljive, koje se ne mogu davati djeci mlađoj od jedne godine.

Kivi je bogat biljnim enzimima koji potiču razgradnju hrane i olakšavaju probavu. Suhe šljive su odličan izbor jer sadrže tvar koja se naziva sorbitol i koja ima prirodni laksativni učinak.

Ako Vaše dijete odbija konzumaciju ovog voća, zbog zatvora ili neredovitog pražnjenja, u ljekarnama potražite sirup Kivilaksu, prirodni regulator probave za djecu i pomozite djetetu da riješi bolove u trbuhu.

© Stella mediterranea d.o.o. Sva prava pridržana.
Sitemap
Podaci o tvrtki
Zaštita privatnosti
herba-croatica.hr
Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Možete odabrati korištenje svih kolačića (Prihvati sve) ili odabrati koje želite u postavkama. Više o kolačićima i Politici privatnosti možete pročitati ovdje PostavkePrihvati sve
Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Možete odabrati korištenje svih kolačića (Prihvati sve) ili odabrati koje želite u postavkama. Više o kolačićima i Politici privatnosti možete pročitati
ovdje
Ovi kolačići neophodni su kako bi stranica ispravno funkcionirala i ne mogu biti isključeni. Takvi podaci nužni su za ispravno funkcioniranje stranice i skupljaju se u vašem internetskom pregledniku te za njih nije potrebna privola. U slučaju da ih blokirate u pregledniku koji koristite, neki dijelovi stranice neće ispravno raditi.
Pomoću analitičkih kolačića brojimo posjete i aktivnosti na stranici te nam ta vrsta kolačića omogućava mjerenje i slijedom toga poboljšavanje rada naše web stranice. Pomažu nam da dobivamo informacije na koji način korisnici koriste našu stranicu što nam pomaže da je optimiziramo s ciljem da korisnici lakše dolaze do potrebnih sadržaja.
Prihvati sve