Blog
Kupi Kivilaks
Kupi online

Proljev kod djece – kako im pomoći?

Proljev kod djece

Zasigurno ne postoji roditelj koji se nije susreo s pojavom (dugotrajne) rijetke stolice kod svog djeteta do 7. godine života. Bitno je razaznati što je dovelo do toga i promptno reagirati.

Kako prepoznati da se radi o proljevu?

Osnovni razlog zašto je dugotrajni proljev kod male djece opasan leži u činjenici što djeca imaju iznimno male rezerve tekućine u svom tijelu. Vodenasta stolica izaziva gubitak tekućine što može dovesti do dehidracije organizma. Time dijete vrlo brzo izgubi sve važne vitamine i minerale, koje kasnije treba nadomjestiti.

 

Veliki dio suživota roditelja s malom djecom vrti se oko njihove stolice.

 

Upoznati smo s normalnim izgledom njihove stolice, njenom teksturom, bojom, oblikom i učestalosti. Ako vidimo da se rijetka stolica javlja češće nego inače i da dijete zabrinuto traži odlazak u toalet ubrzo nakon obroka, vjerojatno se radi o problemu s proljevom.

Proljev regulirajmo Kivilaksom

Proljev regulirajmo Kivilaksom

Glavni znak većeg problema s proljevom je, naravno, tekstura same stolice i broj takvih stolica tijekom dana. Česti opisi stolica su: vodena, pjenušava, isjeckana, tekuća i nehomogena. Kod nekih posebnih slučajeva, u stolici se mogu javiti tragovi krvi.

Proljev je ponekad povezan i s povraćanjem, odbijanjem hrane, temperaturom ili napuhanim trbuhom.

Najčešći uzroci proljeva kod male djece

U slučaju da je proljev izazvan želučanom bolešću, stanice u djetetovim crijevima nisu u stanju obavljati svoju funkciju na normalan način te crijevo ne apsorbira tekućinu u dovoljnoj  mjeri. Budući da je tijelo naviknuto rješavati se viškova iz organizma, tu vodu će izbaciti putem proljeva ili povraćanja. Tijelo tada dodatno ubrza rad crijeva, kako bi se što prije riješilo uzročnika.

 

Ako je proljev rezultat neke bolesti, sluznica crijeva trpi oštećenja, što dovodi do nemogućnosti razgradnje hrane, koja se onda zadržava u crijevima. Hrana upija višak vode u tijelu i dolazi do češćeg pražnjenja stolice.

 

Mala djeca mogu imati dugotrajniji proljev i bez posebnog razloga. Ako dijete unosi dovoljno tekućine, dobiva na težini i nema drugih simptoma, nije nešto oko čega se trebate brinuti.

 

Neadekvatna prehrana često zna izazvati proljek kod djece. Obično se javlja nakon dječjih rođendana, jer djeca pretjeraju sa slatkišima i grickalicama.

 

Postoje brojni uzroci proljeva, koji se očituju različitim simptomima, a ovo su neki od najčešćih:
 • VIRUSNE INFEKCIJE

Veliku većinu slučajeva u kojima se javlja proljev (i povraćanje) uzrokuju virusi. Vrlo su zarazni i simptomi se ukazuju 1 - 2 dana nakon što je dijete bilo izloženo infekciji od strane drugog  oboljelog.

 

Virusne infekcije često su uzročnici proljeva - Kivilaks

Virusne infekcije često su uzročnici proljeva - Kivilaks

 • „POKVARENI“ ŽELUDAC

Ovo je relativno nezabrinjavajući problem. Dječji želudac je iznimno osjetljiv i dovoljna mu je mala količina štetnih tvari da se „pokvari“. Budući da se ljudski organizam automatski bori da izbaci uljeze, javlja se proljev koji može trajati nekoliko dana, dok tijelo nije sigurno da je izbacilo sve što mu smeta.

 • ALERGIJSKA REAKCIJA

Češće se javlja kod male djece te, u ovom slučaju, proljev obično nije praćen temperaturom, ali se javljaju drugi simptomi kao što su crvene točkice ili ekcemi po djetetovom tijelu. Alergija na neku namirnicu ne mora se manifestirati odmah prilikom prve konzumacije namirnice. Moguće je da tek akumulacijom određene količine alergena dijete pokaže simptome.

Najčešće djeca budu alergična na proteine iz kravljeg mlijeka, soju ili gluten.

 

 • ANTIBIOTICI

Korištenje antibiotika obično naruši ravnotežu između dobrih i loših bakterija u crijevima djeteta. Ako znate da je pojavi proljeva prethodila terapija antibioticima, izuzetno je bitno što prije nahraniti dobre bakterije. Predlažemo uzimanjem nekog od prebiotika na prirodnoj bazi, koji će nahraniti dobre bakterije i pomoći im vratiti ravnotežu crijevne mikroflore.

Uz antibiotike uzimajte i prebiotike iz Kivilaksa

Uz antibiotike uzimajte i prebiotike iz Kivilaksa

 • BAKTERIJE

Neke od crijevnih bakterija, kao što je salmonela, koje se šire kroz pokvarenu hranu ili onečišćenu vodu, mogu izazvati proljev, koji obično traje par dana. Proljev kod djece zahtjeva da prehrana bude prilagođena nekoliko dana, kako ne bismo pogoršali problem.

5 načina kako zaustaviti proljev kod djece

Roditelji se često muče s odgovorom na pitanje što je dobro poduzeti kako bi riješili problem proljeva kod svoje djece. U nastavku donosimo 5 savjeta kako pomoći svom djetetu zaustaviti proljev:

1. Održavajte pravilnu hidrataciju djeteta.

Nakon proljeva ili povraćanja bez temperature, najbitnije je brzo ponuditi djetetu tekućinu, budući da su im zalihe iznimno male.

Obično se dijete osjeća dobro odmah nakon izbacivanja stolice ili povraćanja pa bi bilo poželjno iskoristiti to za unošenje vode. Dajte mu manje količine vode u nekoliko navrata, kako je prikazano u tablici.

Unošenje tekućine prema tjelesnoj masi - Kivilaks

Unošenje tekućine prema tjelesnoj masi - Kivilaks

2. Preporučljivo je koristiti dodatke prehrani s prebiotičkim djelovanjem.

Važno je nahraniti dobre bakterije u djetetovim crijevima, kako bi se uspostavila ravnoteža. S tim ne rješavamo samo kratkoročno rijetku stolicu, već i osiguravamo dugoročnu prednost dobrim bakterijama u borbi s onim lošima.

 

3. Pripazite na hranu - djetetu morate davati manje obroke, kako bi mu olakšali zadržavanje hrane.

Smatra se da borovnica i mrkva imaju zaustavljajući učinak na proljev pa djetetu možete napraviti lagane kašice.

 

Mrkva i borovnica su dobre za rješavanje proljeva - Kivilaks

Mrkva i borovnica su dobre za rješavanje proljeva - Kivilaks

4. Vodite posebno računa o higijeni djetetove stražnjice za vrijeme proljeva.

Često pražnjenje crijeva iritira to područje i djetetu izaziva nelagodu i bol. Malo većoj djeci može se ponuditi ohlađeni čaj s malo limuna, koji će doprinijeti smirivanju situacije.

5. Izbjegavajte djetetu davati gazirane sokove, slatkiše, čipseve i slične proizvode, jer će oni samo dodatno povećati problem.

Dajte djetetu slane krekere ili štapiće, koji će ga tjerati da konstantno pije manje količine vode tijekom dana.

Slane grickalice traže tekućinu - Kivilaks

Slane grickalice traže tekućinu - Kivilaks

Prepoznajte kada je vrijeme za posjet liječniku

Proljev je najčešće normalna pojava kod male djece i uglavnom se može riješiti prirodnim metodama u kući.

 

No, budući da proljev može biti izazvan određenim infekcijama, bitno je prepoznati trenutak kada je vrijeme da svog mališana odvedete u liječnika, koji će procijeniti situaciju i preporučiti daljnje korake.

 

Znakovi koji ukazuju da je dijete potrebno odvesti na pregled:
 • Ako je otprije živo dijete odjednom tromo, umorno ili pokazuje nezainteresiranost za okolinu.
 • Mokrenje djeteta je izrazito smanjeno.
 • Suha sluznica ili plač bez suza mogu biti znakovi dehidracije.
 • Proljev traje više od tjedan dana.
 • Nedavno ste s djetetom bili u inozemstvu.
 • Dijete ima kroničnu bolest i dugotrajan proljev.
 • Dijete ima proljev praćen povraćanjem dulje od 1 dana.
 • U stolici djeteta osim vodenaste teksture pronašli ste krv i sluz.
 • Proljev kod djeteta prati i visoka temperatura.
   

Liječnik može procijeniti da nema razloga za zabrinutost i poslati dijete na nastavak kućne terapije koju ste već provodili. Ako ipak preporuči uzimanje antibiotika za rješavanje uzroka proljeva, obavezno pripremite prebiotike koje ćete dati djetetu nakon završetka terapije.
Dijete nemojte slati u vrtić ili školu sve dok se simptomi potpuno ne povuku i to tek nakon 24 sata od povlačenja simptoma, budući da tako štitite drugu djecu.

© Stella mediterranea d.o.o. Sva prava pridržana.
Sitemap
Podaci o tvrtki
Zaštita privatnosti
herba-croatica.hr
Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Možete odabrati korištenje svih kolačića (Prihvati sve) ili odabrati koje želite u postavkama. Više o kolačićima i Politici privatnosti možete pročitati ovdje PostavkePrihvati sve
Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Možete odabrati korištenje svih kolačića (Prihvati sve) ili odabrati koje želite u postavkama. Više o kolačićima i Politici privatnosti možete pročitati
ovdje
Ovi kolačići neophodni su kako bi stranica ispravno funkcionirala i ne mogu biti isključeni. Takvi podaci nužni su za ispravno funkcioniranje stranice i skupljaju se u vašem internetskom pregledniku te za njih nije potrebna privola. U slučaju da ih blokirate u pregledniku koji koristite, neki dijelovi stranice neće ispravno raditi.
Pomoću analitičkih kolačića brojimo posjete i aktivnosti na stranici te nam ta vrsta kolačića omogućava mjerenje i slijedom toga poboljšavanje rada naše web stranice. Pomažu nam da dobivamo informacije na koji način korisnici koriste našu stranicu što nam pomaže da je optimiziramo s ciljem da korisnici lakše dolaze do potrebnih sadržaja.
Prihvati sve