Blog
Kupi Kivilaks
Kupi online

Kako se riješiti tvrde stolice kod djece na prirodan način?

Najčešće do 6. godine života pojavljuju se epizode s problemima probave

Tvrda i neredovita stolica (zatvor) izrazito je česta pojava kod djece, osobito u periodu do 6. godine života. Vaše dijete u toj dobi još uvijek nije u stanju kontrolirati svoje tijelo i tumačiti znakove koje mu ono šalje. Na Vama leži zadatak prepoznavanja problema i pronalaženja najoptimalnijeg rješenja za problem.

Crijevna mikroflora – ključ uspjeha

Svatko od nas na početku svog života imao je kvalitetnu crijevnu mikrofloru te smo ju s godinama promijenili (na gore) unošenjem neadekvatne hrane, lijekova i drugih preparata.

 

Proces probave odvija se u nekoliko faza, od kojih se ona najvažnija događa u crijevima. Ona su ispunjena dobrim i lošim bakterijama. Funkcija dobrih bakterija je štititi organizam tijekom cijelog života od svih štetnih tvari.

 

Crijevna mikroflora, odnosno bakterije koje je sačinjavaju, zaslužna je za razgradnju unesene hrane. Bakterije u crijevima dijele se na dobre i loše bakterije. Potrebne su nam obje vrste, ali u omjeru kojim nije narušen udio dobrih bakterija. Način na koji će naš probavni sustav funkcionirati uvelike ovisi o kvaliteti hrane koju u njega unosimo.

Dobre i loše bakterije su saveznici dobre probave, ali u kvalitetnom omjeru - Kivilaks

Dobre i loše bakterije su saveznici dobre probave, ali u kvalitetnom omjeru - Kivilaks

Kod neke djece su probavni problemi veći te su oni prisiljeni tražiti rješenja u promjeni prehrane ili korištenju određenih pomoćnih sredstava za regulaciju probave.

 

Probava Vašeg djeteta u određenoj mjeri definirana je genetikom, odnosno načinom na koji funkcionira vaša probava. Enzimski sastav, adekvatna peristaltika (kontrakcija i opuštanje) crijeva te razina kiselosti Vašeg želuca vrlo vjerojatno će biti slični i kod vašeg djeteta.

 

Ako Vaše dijete ima probleme s probavnim sustavom, morate pažljivo odlučiti kakvu vrstu pomoći mu pružiti. Imajte na umu da poanta nije toliko u kratkoročnom rješavanju problema, koliko u stvaranju dugoročno stabilne crijevne mikroflore.

Tvrda stolica – najčešći probavni problem kod male djece

Mala djeca su iznimno nesigurna i uplašena kada nalete na problem s kojim se nisu dotad susrela. Navikla su na redovite stolice i to nije nešto oko čega su se trebala brinuti. Pojavom problema s tvrdom stolicom dolazi do obrambene reakcije koja se manifestira kroz promjenu ponašanja djeteta.

 

Dijete sigurno osjeća problem nepotpunog pražnjenja crijeva, ali jednostavno ne zna kako izbaciti tvrdu stolicu. Radi toga, Vaš zadatak je pažljivo pratiti ponašanje vašeg djeteta i prepoznati znakove zatvora, kako biste mogli reagirati na pravi način.

5 signala na koje trebate obratiti pozornost:
 • Teško izbacivanje stolice, koja uzrokuje bolne grimase na licu Vašeg djeteta prilikom obavljanja nužde.
 • Pojava „lažnog proljeva“, odnosno izmjene tvrde i vodenaste stolice.
 • Mali volumen stolice u usporedbi s količinom konzumirane hrane tijekom određenog dana.
 • Izrazito tvrda stolica u trajanju od barem 3 dana.
 • Nadutost u trbuhu ili iznenadni nedostatak apetita.
Tip stolice nam ukazuje na određene probleme - Kivilaks

Tip stolice nam ukazuje na određene probleme - Kivilaks

Dobra stolica je tip 3 i tip 4.

Tip 1 i 2 ukazuju na nadutost i oskudno obavljanje nužde te naprezanje.

Tip stolice 5 i 6 pokazuju na znakove proljeva i previše učestalo obavljanje nužde, dok tip 7 znači proljev.

Funkcionalni zatvor

Za razliku od organskog zatvora, koji je izazvan nekim (težim) bolestima i relativno je rijedak, funkcionalni zatvor se javlja u čak 95 % slučajeva.

 

Kod organskog zatvora liječnik će propisati tretman koji će riješiti uzrok bolesti, budući da je u tom slučaju tvrda stolica samo jedan od simptoma bolesti.

 

Funkcionalni zatvor povezan je s nepravilnom prehranom ali i nerijetko, sa stresom. Premda uzrokuje teškoće u kvaliteti života Vašeg djeteta, funkcionalni zatvor je moguće riješiti na prirodan način, bez upotrebe agresivnih sredstava.

Čimbenici koji dovode do funkcionalnog zatvora:
 • Nedovoljan dnevni unos vode; preporučljivo je da djeca do 6. godine piju 1 - 4 čaše vode dnevno.
 • Neadekvatna prehrana koja sadržava premalo vlakana, koji pogoduju kvaliteti stolice.
 • Korištenje lijekova (lijekovi narušavaju tek formiranu crijevnu mikrofloru Vašeg djeteta i lakše uzrokuju tvrdu stolicu nego što je to slučaj kod odraslih).
 • Pojava stresa – stres može biti emocionalni ili fizički, a dosta često se javlja kod promjene okruženja, početka nove faze djetetovog života ili je uzrokovan zbivanjima u djetetovoj bližoj okolini.
 • Nepravilno privikavanje djeteta na kontrolirano obavljanje nužde – ovaj korak je izrazito bitan za funkcioniranje djetetove probave. Ako niste na kvalitetan način odradili „trening“ djeteta za obavljanjem nužde, njihov probavni sustav će reagirati defenzivno i dovesti do zatvora.

Kako pomoć djetetu kod problema s tvrdom stolicom?

Ako Vaše dijete ima tvrdu stolicu nekoliko dana, prvi korak bi vam trebao biti posjeta obiteljskom liječniku, koji će na temelju opisanih simptoma predložiti daljnje korake. Najprije se preporučuje  prilagodba jelovnika, a u slučaju težih simptoma ili duljeg trajanja problema, liječnik može predložiti terapiju.

 

6 savjeta kako riješiti problem tvrde stolice (zatvora) kod Vašeg djeteta:
 • U djetetovu prehranu uvedite veće količine cjelovitih žitarica, mahunarki, voća i povrća.

Posebno dobar odabir voća kod problema s tvrdom stolicom su kivi, suha šljiva ili banana.

Raznovrsna prehrana pogoduje probavi i prirodni je lijek za tvrdu stolicu kod djece - Kivilaks

Raznovrsna prehrana pogoduje probavi i prirodni je lijek za tvrdu stolicu kod djece - Kivilaks

 • Osigurajte da dijete ima redovitu fizičku aktivnost.

Na ovaj način pomoći ćete djetetovim crijevima u normalnom funkcioniranju i izbacivanju tvrde stolice.

 • Naučite dijete da nije dobro suzdržavati se od velike nužde.

Djetetu je uvijek potreban Vaš topli pristup prilikom uočavanja problema. Također, bitno mu je objasniti da ono što mu se događa nije ništa strašno, kako ne bi na taj problem reagiralo neodlaskom na toalet.

Ne koristite negativne riječi prilikom opisivanja velike nužde i problema povezanih s tim. Nikad nemojte opisivati djetetovu stolicu riječima popust „smrdljivo“ ili „prljavo“. Takve riječi u djetetovom mozgu stvaraju negativnu povezanost s obavljanjem velike nužde. Ako dijete pomisli da radi nešto krivo, to može dovesti do većih problema sa zatvorom.

 

Obavljanje velike nužde je IN - Kivilaks

Obavljanje velike nužde je IN - Kivilaks

 • Pokušajte potaknuti dijete na redovit odlazak u toalet.

Predlažemo da dijete naviknete da poslije svakog većeg obroka sjedne i pokuša obaviti veliku nuždu kroz 10 - 20 minuta. Sjednite blizu Vašeg djeteta i pričajte s njim, sve u cilju opuštanja i pozitivne konotacije te radnje.

 • Najvažnija stvar je vraćanje ravnoteže između dobrih i loših bakterija koje čine crijevnu mikrofloru djeteta, što se osigurava korištenjem prebiotika.

Prebiotici su nerazgradivi dijelovi hrane kojima je zadaća hraniti dobre bakterije kako bi one prevladale u borbi s lošim bakterijama.
Po svom sastavu oni su vlakna koja se nalaze u nekim namirnicama, a bitno ih je unijeti u koncentriranom obliku, kako bi bila u stanju obaviti svoju ulogu. Namirnice s prebiotičkim učinak su banane, cjelovite žitarice, smokve, kivi i sl.

 • Uvođenjem topljivih i netopljivih vlakana u prehranu Vašeg djeteta važan je korak pri pojavi problema s tvrdom stolicom.

Vlakna će pomoći lakši prolaz stolice kroz crijeva i dolazi do bržeg pražnjenja crijeva. Tako ćete omogućiti Vašem djetetu mirno djetinjstvo i priliku da vrijeme koje bi inače proveli u borbi s problemom tvrde stolice provedu u igri i zabavi.

Bitno je razumjeti, ako ne riješite uzrok koji je doveo do problema, rješavanje posljedice će biti kratkog vijeka, jer će se problem ubrzo opet pojaviti. Raznovrsna prehrana, adekvatna hidratacija i svakodnevna fizička aktivnost moraju postati pravilo, kako bi probavni sustav funkcionirao na normalan način.

© Stella mediterranea d.o.o. Sva prava pridržana.
Sitemap
Podaci o tvrtki
Zaštita privatnosti
herba-croatica.hr
Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Možete odabrati korištenje svih kolačića (Prihvati sve) ili odabrati koje želite u postavkama. Više o kolačićima i Politici privatnosti možete pročitati ovdje PostavkePrihvati sve
Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Možete odabrati korištenje svih kolačića (Prihvati sve) ili odabrati koje želite u postavkama. Više o kolačićima i Politici privatnosti možete pročitati
ovdje
Ovi kolačići neophodni su kako bi stranica ispravno funkcionirala i ne mogu biti isključeni. Takvi podaci nužni su za ispravno funkcioniranje stranice i skupljaju se u vašem internetskom pregledniku te za njih nije potrebna privola. U slučaju da ih blokirate u pregledniku koji koristite, neki dijelovi stranice neće ispravno raditi.
Pomoću analitičkih kolačića brojimo posjete i aktivnosti na stranici te nam ta vrsta kolačića omogućava mjerenje i slijedom toga poboljšavanje rada naše web stranice. Pomažu nam da dobivamo informacije na koji način korisnici koriste našu stranicu što nam pomaže da je optimiziramo s ciljem da korisnici lakše dolaze do potrebnih sadržaja.
Prihvati sve